Započeto

Nastavak provođenja screening programa za rano otkrivanje malignih oboljenja

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Zdravstvo

Nastavak provođenja screening programa za rano otkrivanje malignoma (2023. godine planirani screening za rano otkrivanje karcinoma dojke, grlića maternice, prostate i melanoma).

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Kampanja Ministarstva zdravstva KS “I ove godine život je u pitanju” obezbijedila je 6.117 besplatnih preventivnih pregleda u 2023. godini, čije troškove je u potpunosti snosilo Ministarstvo.

Kako je navedeno na stranici zivotjeupitanju.ba, akcija je obuhvatala 1917 preventivnih pregleda raka grlića maternice koji uključuju uslugu PAPA testa + HPV genotipizacija, 1600 preventivnih pregleda raka debelog crijeva koji uključuju uslugu imunohemijskog testa na okultno krvarenje, 1300 preventivnih pregleda raka dojke (mamografija), te 1300 pregleda kože za prevenciju Melanoma, koji uključuju uslugu digitalne dermatoskopije.


Iz Ministarstva zdravstva KS 4.3.2024. godine za Istinomjer su kazali da u 2024. godini Ministarstvo zdravstva KS će aktivirati za građane/ke u KS besplatne preglede čije će troškove snositi MZKS gdje će se dodatno ubaciti u program prevencije i preventivni pregled prostate kod muške populacije, pored preventivnih pregleda raka grlića maternice koji uključuju uslugu PAPA testa + HPV genotipizacija, preventivnih pregleda raka dojke (mamografija), te pregleda kože za prevenciju Melanoma, koji uključuju uslugu digitalne dermatoskopije.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!