Započeto

Nastavak masovnog pošumljavanja na području Kantona Sarajevo

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Povećanje površina obraslih šumskim drvećem kroz nastavak masovnog pošumljavanja na području Kantona Sarajevo.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Masovno pošumljavanje kao inicijativa pokrenuta je od strane Udruženja poslodavaca KS u proljeće 2021. godine, a koju je prihvatilo Ministarstvo privrede KS zajedno sa javnim preduzećem “Sarajevo – šume”. Vlada KS je nakon toga usvojila Odluku za realizaciju akcije masovnog pošumljavanja na širem području KS.

Akcija masovnog pošumljavanja nastavljena je 21.3.2023. godine u naselju Grdonj, općina Stari Grad. Na ovaj način simbolično je obilježen i Svjetski dan šuma, dok su građani bili pozvani da učestvuju u sadnji novih 1.425 sadnica i na taj način daju svoj doprinos pošumljavanju.

Najavljeno je da će se pošumljavanje nastaviti tokom proljeća 2023. godine.

Tokom aprila 2023. godine razgovarano je i o realizaciji projekta “Memorijalna šuma”. Riječ je o projektu u okviru kojeg je planirano da se na jednom prostoru zasadi 18.500 sadnica, koliko je ukupno žrtava agresije i poginulih branilaca.

Iz Ministarstva privrede KS u odgovoru na upit istinomjera u martu 2024. godine su odgovorili da je riječ o aktivnosti koja se provodi u kontinuitetu te da KJP Sarajevo šume kontinuirano u sklopu svojih redovnih aktivnosti vrši pošumljavanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!