Započeto

Nabavka proteza i odijela za oboljele od neuromuskularnih bolesti

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Zdravstvo

Nastavak nabavke bioničkih proteza, odijela za oboljele paralitičke neuromuskularne bolesti, te nastavak kontinuiranih kapitalnih ulaganja u potrebnu opremu i renoviranje javnih zdravstvenih ustanova.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

U Budžetu KS za 2023. godinu za ovu namjenu obezbjeđena su sredstva u iznosu od 427.000 KM, navodi se na stranici Vlade KS. Međutim, u Budžetu KS za 2024. godinu za ovu stavku planirano je svega 100 KM.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo 2.11.2023. godine objavilo je Javni poziv za dodjelu protetičkih sredstava u svrhu zbrinjavanja osoba sa invaliditetom u Kantonu Sarajevo (KS). 

Pored toga, Ministarstvo je istog dana objavilo i Javni poziv za dodjelu neuromodulacijskih odijela – Exopulse Mollii Suit, osobama oboljelim od multiple skleroze i cerebralne paralize. U saopćenju se navodi da će Ministarstvo zdravstva dodijeliti ukupno 37 neuromodulacijskih odijela koja će biti prilagođena potrebama pojedinaca oboljelih od multiple skleroze i cerebralne paralize. Navedena odijela uručena su 18.12.2023. godine za osobe koje boluju od cerebralne paralize, multiple skleroze i stanja nakon udara, saopćeno je na portalu bhrt.ba.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!