Započeto

Kreiranje poslovnih inkubatora i akceleratora

Partije: Naša stranka | Oblasti: Ekonomija

Kreiranje poslovnih inkubatora i akceleratora.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Ministarstva razvoja poduzetništva i obrta u julu 2023. godine za Istinomjer su kazali da je u parlamentarnoj proceduri u formi Nacrta nalaze Zakon o poticanju razvoja male privrede, kao i Zakon o poduzetničkoj infrastrukturi u Federaciji BiH. Iz ministarstva su pojasnili da ovi zakoni predviđaju niz olakšica za poslovanje MSP, te da bi se njima stvorio pravni i finansijski okvir za razvoj svih oblika poduzetničke infrastrukture (poduzetničke zone, poslovni inkubatori, razvojne agencije, tehnološki parkovi itd.) čime bi se u značajnoj mjeri doprinijelo bržem, ravnomjernijem i kvalitetnijem razvoju male privrede u Federaciji BiH. Ove Nacrte izradio je prethodni saziv Vlade FBiH i od tada su u proceduri nakon što su prihvaćeni u oba doma Parlamenta FBiH. 


Na sjednici Vlade FBiH održanoj 21.9.2023. za provedbu projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta”  čija ukupna vrijednost iznosi 270.000 KM raspodijeljeno je 150.000 KM iz Budžeta FBiH, a dodatnih 120.000 KM osigurano je iz donatorskih sredstava na osnovu sporazuma između Federalnog ministarstva i UNDP-a.

Korisnici ovog projekta su poduzetnički inkubatori, tehnološki parkovi, akceleratori, poduzetnički centri, klasteri i razvojne agencije, udruženja poduzetnika i obrtnika, te komore.

U januaru 2024. godine u okviru projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta” dodijeljena su grant sredstva u iznosu 131.250 KM u cilju poticanja novih i/ili osnaživanja postojećih usluga poslovne podrške usmjerene prvenstveno na start-up kompanije i mlade poduzetnike.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!