Započeto

Kompletna zamjena rasvjete u KS LED sijalicama

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Zamijeniti sva rasvjetna tijela sa LED (visokoštednim) sijalicama u Kantonu Sarajevo, gdje bi se na nivou godine značajno uštedilo na potrošnji električne energije.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

U okviru realizacije projekta Smart city vrijednog 2,5 miliona KM, kojeg je provodila Vlada KS, bila je predviđena, između ostalog, zamjena 1.718 rasvjetnih tijela na trasama Vijećnica – Ilidža, Trg Austrije – Dobrinja i Skenderija – Vogošća. 

Kako je navedeno polovinom maja 2023. godine, radovi na zamjeni rasvjetnih tijela bili su u toku, a iz resornog ministarstva navedeno je tom prilikom da se ealizacijom projekta zamjene rasvjetnih tijela očekuje ušteda na potrošnji električne energije do 60% u odnosu na stara rasvjetna tijela.


Za projekte iz oblasti javne rasvjete budžetom za 2023. godinu bilo je planirano 594.000 KM, dok je budžetom za 2024. godinu predviđeno 500.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!