Nije započeto

Jednostavniji prelazak granice sa Hrvatskom

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Spoljna politika

U suradnji s Republikom Hrvatskom radit ćemo na definiranju modela koji će osigurati jednostavniji prelazak granice putnicima koji žive uz samu granicu, posebno u kontekstu ulaska Hrvatske u Schengen zonu.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske održanoj 20.6. 2023. godine jedna od tema bila je i upravljanje granicama u okviru koje je podržan početak pregovora i sklapanje novog ugovora između Republike Hrvatske i BiH o graničnim prelazima, kojim bi bili obuhvaćeni novoizgrađeni granični prelazi, uz mogućnost prekategorizacije nekih od postojećih graničnih prelaza.

Potvrđeno je i da se Sporazum između dvije zemlje o pograničnom prometu iz 2013. godine primjenjuje uzornom bilateralnom saradnjom, na korist stanovnika koji žive na pograničnim područjima, te zaključeno da Republika Hrvatska i BiH preduzeti dodatne aktivnosti u cilju olakšanja prelaska zajedničke državne granice u ljetnom periodu na cijelom pograničnom području.

Početkom novembra 2023. godine pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Frano Planinić održao je konzularne konsulatacije sa delegacijom Republike Hrvatske u okviru kojih je tema bila i ulazak Hrvatske u Šengenski prostor.

U tom kontekstu, kako je navedeno na zvaničnoj stranici MIP-a BiH, razmjenjena su iskustava u vezi vizne politike EU, primjena biometrije viza, vanjskih pružatelja usluga, migracija ali i intenziviranju suradnje komisija za granice između dviju država.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!