Nije započeto

Jednaka prava na osnivanje bračne zajednice i na sva prava koja proističu iz institucije braka

Partije: Naša stranka | Oblasti: Pravna država

Želimo svim građankama i građanima osigurati jednaka prava u svakom smislu te riječi. Želimo da svi građani i građanke imaju jednaka prava na osnivanje bračne zajednice i na svaprava koja proističu iz institucije braka.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Na 5. sjednici Vlade FBiH koja se održala 14.6.2023. godine, usvojen je Izvještaj o održanoj javnoj raspravi od 9.12.2022. godine u Sarajevu, a po zaključku Vlade FBiH od 27.10.2022. godine, u vezi sa potrebom donošenja zakona o istospolnim partnerstvima na području Federacije BiH, s prijedlogom zaključka.

Kako se navodi u Rozom izvještaju Sarajevskog otvorenog centra (SOC), usvajanje ovog izvještaja od strane Vlade FBiH bilo je preduslov da Federalno ministarstvo pravde izradi Nacrt zakona o životnim zajednicama osoba istog spola FBiH, o čemu tokom prvih 100 dana rada Vlade FBiH nema javno dostupnih informacija. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!