Nije započeto

Jedinstveni model organziranja skladištenja naftnih zaliha

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Ekonomija

Prioriteti HDZ-a BiH u idućem razdoblju uključuju i uspostavu jedinstvenog modela organiziranja skladištenja i zaliha nafte i naftnih derivata u izvanrednim situacijama (lokacija planirana u Dretelju) kako bi se i na taj način osigurala energetska sigurnost.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Iako je prethodna Vlada FBiH iskazala interesovanje za kupovinu terminala za naftu i naftne derivate u Čapljini tokom 2022. godine, tokom mandata aktuelne Vlade FBiH nisu poduzete značajnije aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja.

U odgovoru na upit Istinomjera, iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije 4.8.2023. godine naveli su, između ostalog, da nije riješen pravni statusa terminala Dretelj, zbog čega mu se nije moglo pristupiti, “niti uspostaviti jedinstveni model skladištenja zaliha nafte i naftnih derivata na lokaciji Dretelj, nego je u kontekstu navedenog Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zadužila privredno društvo ”Operator-Terminali Federacije” d.o.o. Sarajevo da sačini kompletnu lnformaciju o stanju terminala Dretelj, koja treba minimalno da sadrži procjenu tehničko-tehnološkog stanja terminala Dretelj, imovinsko pravni status terminala Dretelj i mogućnost eventualnog preuzimanja terminala Dretelj”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!