Započeto

Javni konkurs za prijem policajaca i mlađih inspektora jednom godišnje

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Pravna država

Redovno, a najmanje jedanput godišnje, na načelima transparentnosti i objektivnosti, uz poštovanje principa fer i poštene procedure, provoditi javni konkurs za prijem policijskih službenika u činu policajac i mlađi inspektor.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Tokom tekućeg mandata Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo radilo je na prijemu novih policijskih službenika u Upravi policije KS tokom 2023. godine, što bi se trebalo nastaviti i u 2024. godini. U provođenju konkursnih procedura vršili su implementaciju propisa o struci, a kandidati su bili dužni da dostave dokaz o završenom VII stepenu stručne spreme.


Na službenoj web stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo krajem 2023. godine bila su raspisana dva konkursa za prijem policajaca i mlađih inspektora. Prema riječima ministra Admira Katice tokom 2023. godine zaposleno je 195 novih policijskih službenika.

Prvi javni konkurs objavljen je 25.8.2023. godine i odnosio se na prijem policijskih službenika u Upravi policije MUP-a KS u početnom činu mlađi inspektor za 30 izvršilaca na ovu poziciju.

Drugi javni konkurs objavljen je 6.11.2023. godine i odnosio se na prijem policijskih službenika u Upravi policije MUP-a KS u početnom činu policajac za 250 izvršilaca na ovu poziciju.

Ovim konkursima implementiran je propis o struci u policiji, a kandidati su bili dužni dostaviti dokaz o završenom VII stepenu stručne spreme iz oblasti pravnih ili kriminalističkih, kriminoloških ili sigurnosnih studija (dodiplomski studij) akreditirane visokoobrazovne institucije.

Odlukom Vlade KS koja je na sjednici održanoj 29.2.2024. godine dala svoju saglasnost za provođenje postupka raspisivanja javnog konkursa i zapošljavanja policijskih službenika u činu “policajac”, bit će izvršen prijem novih 200 policijskih službenika.


Na Istinomjerov upit početkom marta 2024. godine iz MUP-a KS odgovoreno je da je u toku 2023. godine raspisan javni konkurs i izvršen prijem 195 policijskih službenika. U toku je procedura prijema novih 250 policijskih službenika, nakon čega će biti raspisan javni konkurs za prijem dodatnih 200 policijskih službenika.

U odgovoru također navode da je Uprava policije u augustu 2023. godine objavila javni konkurs za prijem policijskih službenika u početnom činu mlađi inspektor, i to za prijem 30 mlađih inspektora, čija je procedura u toku. Navedenim javnim konkursom implementiran je propis o struci u policiji, a kandidati su morali dostaviti dokaz o završenom VII stepenu stručne spreme iz oblasti pravnih ili kriminalističkih, kriminoloških ili sigurnosnih studija (dodiplomski studij) akreditirane visokoobrazovne institucije.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!