Započeto

Jačanje razvojnog bankarstva

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Ekonomija

Jačat ćemo razvojno bankarstvo i otvoriti mogućnost gospodarstvu i jedinicama lokalne samouprave za financiranje važnih projekata koji pridonose razvoju gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta te, u suradnji s međunarodnim financijskim institucijama-partnerima, raditi na formiranju fondova za posebne velike i profitabilne projekte.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Razvojna banka FBiH i Intesa Sanpaolo Banka potpisale su sredinom jula 2023. godine Ugovor o supsidijarnom finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća, čime se Intesa Sanpaolo Banka pridružila sprovođenju projekta Svjetske banke pod nazivom „Projekat oporavka i podrške kompanijama-poslovnim subjektima u BiH“. Navedeni Projekat  realizira se putem Razvojne banke FBiH a ukupna vrijednost projekta iznosi 33.600 miliona eura od čega se na Kreditnu liniju namjenjenu pružanju subsidijarnog finansiranja za odabrane finansijske institucije koje učestvuju u realizaciji Projekta (banke, mikrokreditne organizacije, leasing društva) odnosi 30.416.000 EUR. Projekat je započeo tokom mandata prethodne Vlade FBiH.

Rebalansom budžeta za 2023. godinu koji je krajem jula povučen iz parlamentarne procedure bilo je predviđeno 10 miliona KM za popunu Garancijskog fonda Razvojne banke, te tri miliona KM za regresiranje kamata po Garancijskom fondu kod Razvojne banke.

Razvojna banka Federacije BiH izradila je nacrt Strateškog plana poslovanja Razvojne banke FBiH za period 2023 – 2027. godine te je započela proces konsultacija koji traje do 20.8.2023. godine. 

Jedan od strateških ciljeva je ubrzavanje digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća te poticanje razvoja inovativnih softverskih rešenja. 

Kako bi se to uradilo planirano je subvencioniranje i povoljno kreditiranje za ulaganja u razvoj e-trgovine i e-poslovanja, kao i kreditiranje nabavke opreme i tehničke infrastrukture za razvoj kompanija u IT industriji po povoljnijim uslovima.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!