Započeto

Jačanje mjere kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica i poljoprivrednih proizvoda

Partije: Naša stranka | Oblasti: Ekonomija

Jačanje mjere kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica i poljoprivrednih proizvoda (naročito uvoznih).

Izvor: Izborni program Naša stranka

U Programu rada Vijeća ministara BiH za 2023. godinu navedeno je i usvajanje Pravilnika o listama štetnih organizama, listama bilja, biljnih proizvoda i regulisanih objekata, kojim se propisuje sadržaj listi štetnih organizama, sadržaj listi bilja, biljnih proizvoda i regulisanih objekata, kao i mjere za sprečavanje prisutnosti Regulisani nekarantinski štetni organizmi na određenom bilju za sjetvu i sadnju te se usklađuje s pravnim akvisom EU. Tokom prve godine mandata VM BiH nije vršilo aktivnosti na izradi ovog pravilnika. 

Početkom marta 2023. godine Vijeće ministara BiH je na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, donijelo Pravilnik o čaju, voćnom čaju, biljnom čaju i instant čaju kojim su propisani minimalni uvjeti kvaliteta, kao i drugi zahtjevi koji moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu čaja. Cilj Pravilnika je omogućavanje upotrebe međunarodno priznatih analiza za ispitivanje kvaliteta čaja u cilju zaštite zdravlja potrošača te otklanjanje nedostataka uočenih prilikom implementacije postojećeg pravilnika, a koji stvaraju poteškoće proizvođačima, kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu.

U februaru 2023. godine ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozvao na razgovor direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH Sašu Boškovića, na kojem se razgovaralo o dosadašnjim aktivnostima na regulaciji izvoza crvenog mesa u Evropsku uniju, interlaboratorijskom povezivanju, modalitetima za nastavak uvoza svinjskog mesa i žive stoke iz Srbije i drugim aktivnostima. 

Iako se na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH Prijedlog pravilnika o izmjeni Pravilnika o nepoželjnim supstancama u hrani za životinje našao na dnevnom redu 20. redovne sjednice VM BiH, koja je održana 23.8.2023. godine, isti nije usvojen.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!