Zaustavljeno

Jačanje kapaciteta sudova u KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Pravna država

Jačanje kapaciteta redovnih sudova u Kantonu Sarajevo s ciljem rješavanja nagomilanih sudskih pitanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Na sastanku održanom u maju 2023. godine, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić, ministar finansija Emir Dedović i predsjednik Općinskog suda u Sarajevu Damir Batotić razgovarali su o ubrzanju aktivnosti digitalizacije arhiva Suda te rekonstrukciji šalter sale Zemljišnoknjižnog ureda i unapređenja njegovog rada s ciljem efikasnijeg funkcionisanja i olakšavanja građanima/kama pristup podacima. 

Zbog naplate računa javnih preduzeća, Općinski sud u Sarajevu je iznimno opterećen velikim brojem neriješenih sudskih predmeta koji u izvršnom odjeljenju čine više od 95 posto svih predmeta. Kako bi se riješio ovaj problem i unaprijedila naplata komunalnih usluga neophodan je kooridniran i interesorni pristup zaključeno je na sastanku održanom u maju 2023. godine. Sastanku su prisustvovali predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine,  Općinskog suda u Sarajevu i predstavnici relevantnih ministarstava KS.

Napomena 1.12.2023. godine: Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je 15.11.2023. godine Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo kojom je imenovan novi saziv kantonalne Vlade. Na čelu Vlade KS ostao je premijer Nihad Uk i osam ministara i ministrica, dok su četiri ministarstva dobila novo rukovodstvo.

U mandatu koji je počeo 24. marta 2023. godine i trajao do 25.10.2023. godine Istinomjer je pratio 166 mjera iz dokumenta “Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026”. Prilikom imenovanja nove Vlade KS predstavljen je i novi program “Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026” u kojem su se desila određene izmjene, no 87% obećanja u oba programa su identična.

Obećanja koja su dio programa prethodne skupštinske, a nisu se našla u programu nove skupštinske većine ocijenjena su kao zaustavljena, te će na kraju mandata Vlade KS biti provjereno da li su aktivnosti provođene na ispunajvanju tih obećanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!