U progresu

Izmjene i dopune Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Izmjene i dopune Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je 4.5.2023. godine Nacrt zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade i uputila ga u skupštinsku proceduru. Kako su tada pojasnili iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, izradi ovog zakonskog rješenja pristupilo se zato što se kroz primjenu dosadašnjeg Zakona, posebno kroz nadzor nad primjenom, ukazala potreba da se na precizniji način utvrde obaveze etažnih vlasnika, upravnika i predstavnika etažnih vlasnika.

Kako su naveli iz Vlade KS, resorno ministarstvo je zbog značaja ovog nacrta zakona i broja subjekata na koji se direktno isti odnosi, sačinilo Prednacrt zakona i uputilo ga na konsultacije značajnom broju subjekata, a u cilju što kvalitetnije pripreme i izrade samog Nacrta zakona. Predloženim zakonskim rješenjima se mijenja više od polovine članova važećeg Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade.

Na zvaničnoj web stranici Skupštine KS, u martu 2024. godine, navodi se da je materijal za pomenuti zakon u pripremi, te da zakon nije bio na dnevnom redu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!