Započeto

Izgradnja potrebne infrastrukture i uspostava „Park & Ride“ sistema

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Izgradnja potrebne infrastrukture i uspostava „Park & Ride“ sistema na obodima grada uz adekvatno povezivanje sa javnim gradskim saobraćajem.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Koncept “Park & Ride” podrazumijeva kombinaciju parkinga i javnog gradskog prijevoza, u smislu da vozači parkiraju svoje automobile u pregrađu i put prema centru grada nastave javnim gradskim prijevozom. Kako se navodi u naučnom radu “Implementacija modela Park & Ride sistema u Sarajevu” iz 2018. godine, na ovaj način došlo bi do rasterećenja saobraćaja u urbanim dijelovima grada za oko 25% od ukupnog broja vozila i poboljšao bi se kvalitet parkirališnih prostora saobraćaja u mirovanju.


U aprilu 2023. godine održan je sastanak ministra saobraćaja KS Adnan Šteta i predstavnika EBRD-a. Razgovaralo se o novim projektima saobraćajne infrastrukture u KS na kojem su predstavljene ideje za projekat “Park & Ride” sa predloženim lokacijama besplatnih parkinga, nakon kojih bi se građani usmjeravali na korištenje najbližeg javnog prevoza.


Krajem maja 2023. godine Šteta je održao sastanak sa direktorom Zavoda za planiranje razvoja KS, a na kojem su predložene lokacije sistema “Park & Ride”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!