Započeto

Izgradnja potrebne infrastrukture i uspostava „Park & Ride“ sistema

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Ekonomija

Izgradnja potrebne infrastrukture i uspostava „Park & Ride“ sistema na obodima grada uz adekvatno povezivanje sa javnim gradskim saobraćajem.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Koncept “Park & Ride”, a o kojem je pisao portal Klix.ba, podrazumjeva kombinaciju parkinga i javnog gradskog prijevoza, u smislu da vozači parkiraju svoje automobile u pregrađu i put prema centru grada nastave javnim gradskim prijevozom. Kako dalje Klix.ba navodi, ovaj sistem podrazumjeva i način naplate karata da u cijenu parkinga bude uključena i cijena javnog gradskog prijevoza ili da se parking uopće ne plaća.

Kako se u dokumentu “Implementacija modela Park & Ride sistema u Sarajevu” navodi, na ovaj način došlo bi do rasterećenja saobraćaja u urbanim dijelovima grada za oko 25% od ukupnog broja vozila i poboljšao bi se kvalitet parkirališnih prostora saobraćaja u mirovanju. Ovim konceptom želi se doprinijeti većem korištenju javnog gradskog prijevoza i smanjenju broja vozila koja nepotrebno ulaze u gradsko jezgro.

U aprilu 2023. godine održan je sastanak na kojem je prisustvovao ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i predstavnici EBRD-a. Razgovaralo se o novim projektima saobraćajne infrastrukture u KS na kojem su predstavljene ideje za projekat park & ride sa predloženim lokacijama besplatnih parkinga.

Krajem maja 2023. godine održan je sastanak sa direktorom Zavoda za planiranje razvoja KS, a na kojem su predložene lokacije sistema “Park & Ride”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!