Započeto

Izgradnja I i IX transverzale

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Ekonomija

Kapitalni projekati izgradnje I i IX transverzale, spoja IX transverzale sa autoputem i Južne longitudinale.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Izgradnjom I transverzale, koja će se nalaziti na trasi od Željezničke stanice u Sarajevu, preko Koševskog Brda, Velešića, Bara, Šipa i Hotonja do Vogošće, trebala bi se rasteretiti magistralna cesta M18 koja povezuje Sarajevo i Vogošću.

U julu 2022. godine započeta je izgradnja tunela Kobilja Glava, dužine skoro 700 metara. Tada je objavljeno da će izgradnja trajati dvije godine i koštati nešto više od 31 milion eura. Prema informacijama od 12.4.2023. godine, koje je objavio portal Klix, iskopana su 123 metra desne tunelske cijevi tunela Kobilja Glava. Tokom prvih 100 dana mandata Vlade KS nisu zabilježene aktivnosti na gradnji dionice kod Željezničke stanice, koji su obustavljeni u maju 2021. godine zbog nerješenih imovinsko pravnih odnosa. 

Istinomjer je u mandatu 2018–2022. pratio i obećanje iz dokumenta “Principi i mjere djelovanja Vlade KS 2021–2022”, koje se odnosi na izgradnju pojedinih dionica I transverzale. Ovo obećanje je na kraju tog mandata ocijenjeno kao djelimično ispunjeno.

Istinomjer je u proteklom mandatu djelomično ispunjenim ocijenio i obećanje koje se odnosi na izgradnju kružnog toka na IX transverzali. Spajanje IX transverzale i autoputa počelo je  u novembru 2021. Godine, a kako se vidi iz snimaka koji se objavljuju na youtube kanalu 4Life

Izvode se radovi na gradnji kružnog vijadukta u Boljakovom Potoku. 

Skupština KS je na sjednici održanoj 3. jula 2023. godine usvojila je Odluku o davanju saglasnosti Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo i Direkciji za puteve Kantona Sarajevo, za zaključivanje Ugovora o kupoprodaji privremenog objekta radi rušenja u svrhu izgradnje „IX“ transverzale – rondo u ul. Safeta Zajke.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLx2661Yhc6vhEvnZYkNQMpJFfaePMyNg- 

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta najavio je po preuzimanju mandata da će dionica I transverzale od dijela Šipa prema Vogošći biti završena do kraja ljeta 2024. godine, kao i da će ulica Džemala Bijedića do kraja 2023. godine biti spojena s IX transverzalom.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!