Započeto

Izgradnja I i IX transverzale

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Kapitalni projekati izgradnje I i IX transverzale, spoja IX transverzale sa autoputem i Južne longitudinale.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Izgradnjom I transverzale, koja će se nalaziti na trasi od Željezničke stanice u Sarajevu, preko Koševskog Brda, Velešića, Bara, Šipa i Hotonja do Vogošće, trebala bi se rasteretiti magistralna cesta M18 koja povezuje Sarajevo i Vogošću.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta najavio je po preuzimanju mandata da će dionica I transverzale od dijela Šipa prema Vogošći biti završena do kraja ljeta 2024. godine.

U julu 2022. godine počela je izgradnja tunela Kobilja Glava kao dionici Prve transverzale. U februaru 2024. godine ministar Šteta rekao je da je do tada na desnoj tunelskoj cijevi iskopano 300 metara i da je počelo probijanje lijeve cijevi. 


Radovi na prvom dijelu IX transverzale počeli su u augustu 2016. godine. Izgradnja kružnog toka, koji će spojiti IX transverzalu i autoput A1, počela je u novembru 2021. godine. Kako su u februaru 2024. godine naveli iz Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, kružni tok bi se trebao završiti 2024. godine. 

Nakon završetka ovog projekta, IX transverzala će povezati do sada željezničkom prugom razdvojena naselja u općini Novi Grad Sarajevo te predstavljati vezu sa autocestom putem kolovoza sa četiri saobraćajne trake, sa obostranim pješačkim stazama, novom javnom rasvjetom, servisnim saobraćajnicama i pratećom opremom.


Na snimcima koje objavljuju YouTube kanal 4Life prikazan je tok izgradnje Prve i Devete transverzale kroz vrijeme, uključujući i tok radova tokom prve godine mandata aktuelne Vlade KS. 

https://www.youtube.com/watch?v=wKkMmHExFrI&list=PLx2661Yhc6vhEvnZYkNQMpJFfaePMyNg- 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!