Započeto

Istraživanje energetskog potencijala

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Ekonomija

Istraživanje potencijala solarne i geotermalne energije, kao i istraživanje mineralnih sirovina i vjetroenergetskog potencijala.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

U junu 2023. godine Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i EBRD započeli su realizaciju dva projekta. Jedan se odnosi na proizvodnju toplotne energije iz otpadnih voda i električne energije iz otpadnog mulja-Butile, dok se drugi odnosi na formiranje fonda za finansiranje utopljavanja stambenih objekata fizičkih lica i jedinica kolektivnog stanovanja.

Vrijednost projekta koji se odnosi na proizvodnju toplotne energije iz otpadnih voda i električne energije iz otpadnog mulja-Butile je 50 miliona eura, od kojih bi 15 miliona eura bila grant sredstva obezbijeđena putem WBIF.

Kako je saopćeno iz Vlade, projekat će se realizirati prema preporukama iz studije izvodljivosti koja je izrađena u ove svrhe.

Podsjećamo, tokom prethodnog mandata, Vlada KS prihvatila je u januaru 2023. inicijativu Ministarstva privrede KS za studijsko istraživanje društveno-ekonomske opravdanosti osnivanja javnog preduzeća za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!