Započeto

Istraživanje energetskog potencijala

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Istraživanje potencijala solarne i geotermalne energije, kao i istraživanje mineralnih sirovina i vjetroenergetskog potencijala.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

U junu 2023. godine Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i EBRD započeli su realizaciju dva projekta. Jedan se odnosi na proizvodnju toplotne energije iz otpadnih voda i električne energije iz otpadnog mulja-Butile, dok se drugi odnosi na formiranje fonda za finansiranje utopljavanja stambenih objekata fizičkih lica i jedinica kolektivnog stanovanja.

Vrijednost projekta koji se odnosi na proizvodnju toplotne energije iz otpadnih voda i električne energije iz otpadnog mulja-Butile je 50 miliona eura, od kojih bi 15 miliona eura bila grant sredstva obezbijeđena putem WBIF.

Podsjećamo, tokom prethodnog mandata, Vlada KS prihvatila je u januaru 2023. inicijativu Ministarstva privrede KS za studijsko istraživanje društveno-ekonomske opravdanosti osnivanja javnog preduzeća za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!