Nije započeto

Investiranje u gasnu mrežu u Federaciji BiH

Partije: Naša stranka | Oblasti: Ekonomija

Želimo pokrenuti jasnu dekarbonizaciju proizvodnje električne energije i industrije, te se opredijeliti ka njenoj proizvodnji iz drugih energenata. Naša stranka se zalaže da se ovisnost industrije o uglju postepeno smanjuje, a to se može uraditi isključivim investiranjem u gasnu mrežu u Federaciji BiH, ulaganjem u OIE, osavremenjivanjem električne mreže, uvezivanjem većeg broja gradova na gasovod te korištenjem drugih potencijala. Cilj je da do 2050. godine Bosna i Hercegovina prestane s proizvodnjom uglja.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić je u razgovoru s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj sredinom maja 2023. godine poručio da je plinovod Južna interkonekcija jedan od važnijih interesa vlade na čijem je čelu.

Nekoliko dana ranije, Vlada FBiH povukla je iz procedure zakon o gasovodu Južna interkonekcija.

Premijer Nikšić u dopisu predsjedavajućoj Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjani Marinković Lepić 4.3.2024. godine tražio je da na dnevni red sjednice ne stavlja SDA-ov prijedlog zakona o Južnoj interkonekciji.

U dopisu je navedeno kako Vlada FBiH priprema svoj prijedlog o zakonu o Južnoj interkonekciji i da ga “u toku marta ove godine” planira uputiti u parlamentarnu proceduru, što se nije desilo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!