Započeto

Inkluzija u obrazovanju

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Obrazovanje

Provođenje zaključaka Tematske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo o inkluziji u obrazovanju i Posebnog programa Vlade za interresorno unaprjeđenje inkluzije.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2023-2026.

Tokom posjete JU Zavod Pazarić obavljene 24.5.2023. godine, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković, pored ostalog, obavijestili su javnost da je Vlada KS izdvojila preko 52.000 KM u svrhu izgradnje mobilijara u okviru ove ustanove.

Kako je navedeno, tom finansijskom podrškom omogućena je i realizacija projekta opremanja inkluzivne učionice, uz obezbijeđivanje didaktičkog materijala za defektološki tretman korisnika Centru za edukaciju i osposobljavanje. 

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS 25.5.2023. godine objavilo je Javni poziv za podnošenje prijava udruženja i neprofitnih organizacija za dodjelu sredstava za finansiranje/sufinansiranje programa/projekata/aktivnosti iz oblasti inkluzivnog odgoja i obrazovanja za podršku djeci i mladima s teškoćama do 26. godine života iz Budžeta KS za 2023. godinu.

U Budžetu KS za ovu godinu, na razdjelu Ministarstva za odgoj i obrazovanje, su osigurana sredstva od 300.000 KM po ovom javnom pozivu, a maksimalni iznos finansiranja po jednoj prijavi 70.000  KM.

Tokom posjete resorne ministrice Pavić Pečenković organizaciji „Sumero“ 29.5.2023. godine, tema je bila ubrzanje procesa deinstitucionalizacije za osobe sa intelektualnim poteškoćama u KS. Tokom sastanka se razgovaralo i o izazovima koji se odnose na zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama, te dogovoreno da u narednom periodu “Sumero“, u saradnji sa lokalnim i međunarodnim partnerima, pokrene inicijative za izmjene pravnog okvira i predloži adekvatan program za njihovo zapošljavanje.

Kako je javnost putem zvanične stranice Vlade KS obaviještena, 2.6.2023. godine zvanično je obilježen završetak radova prve faze rekonstrukcije objekta koji je Javna ustanova “Djeca Sarajeva” ustupila Udruženju “Dajte nam šansu” na neodređeni period u svrhu zbrinjavanja djece i odraslih s poteškoćama u razvoju, a koja će na ovom mjestu imati mogućnost cjelodnevnog boravka, te dodatnu stručnu podršku.

Kako je objavljeno na zvaničnoj stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, 23.6.2023. godine, donijeta je Odluka o utvrđivanju konačne liste dobitnika po Javnom pozivu za podnošenje prijava udruženja i neprofitnih organizacija za dodjelu sredstava za finansiranje/sufinansiranje programa/ projekata/aktivnosti iz oblasti inkluzivnog odgoja i obrazovanja za podršku djeci i mladima s teškoćama do 26. godine života.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!