Započeto

Implementacija kurikularne reforme

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Obrazovanje

Implementacija kurikularne reforme – puna reforma nastavnih planova i programa s fokusom na dijete, te uvođenje specijaliziranih programa u predškolski odgoj i obrazovanje, koji će korištenjem inovativnih metoda obogatiti nastavni plan i program za predškolski odgoj i obrazovanje.

Izvor: Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2023-2026.

Tokom mandatnog perioda, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović bila je gost događaja na kojem su predstavljeni načini vrednovanja i samovrednovanja škola i vrtića, koncept pedagoških standarda i normativa za predškolski odgoj, te za osnovne i srednje škole u Sloveniji.

Pored toga, ministrica je organizovala 13.6.2023. godine Okrugli sto “Pregled stanja obrazovanja u BiH – budući koraci“, na kojem je predstavljen pregled trenutnih reformi i promjena u obrazovnim sistemima, ali i u saglašeni budući koraci koji bi mogli unaprijediti kvalitet obrazovanja u BiH.


Provođene su i određene obuke za nastavno osoblje i direktore.

Početkom jula 2023. godine, u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS upriličen je intenzivan program za direktorice i direktore osnovnih i srednjih škola, te lidere u obrazovnom sektoru koji se suočavaju s brzim promjenama u školskom okruženju pod nazivom “Navigacija kroz promjene: seminar i radionice – priprema za novu školsku godinu“.

U organizaciji Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, krajem novembra 2023. godine održano je stručno usavršavanje direktora i pomoćnika direktora predškolskih ustanova.

Nakon što su tokom januara 2024. godine održana stručna usavršavanja za nastavnike, stručne saradnike i saradnike u obrazovanju, krajem februara iste godine održano je stručno usavršavanje i sastanak direktora osnovnih i srednjih škola, u organizaciji JU Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo. Tema usavršavanja za nastavno osoblje bila je “Primjena dokumenata kurikuluma po utvrđenim modulima“.


U novembru 2023. godine saopćeno je da je ministrica Hota-Muminović održala sastanak s predstavnikom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Willom Richardom, a cilj sastanka bio je potpisivanje Ugovora o donaciji “Online platforme za kurikulum”, koju Misija OSCE-a predaje Ministarstvu za odgoj i obrazovanje. Više informacija o ovoj online platformi nije bilo moguće pronaći na zvaničnoj web stranici Vlade KS i resornog ministarstva. Podsjećamo, online platforma pod nazivom “Online platforma za kurikulum” dostupna je na ovom linku, ali posljednja objavljena vijest je iz 2022. godine.


Sredinom marta 2024. godine Vlada Kantona Sarajevo donijela je nove Pedagoške standarde i normative za osnovni odgoj i obrazovanje i za srednje obrazovanje. Ovi standardi će se primjenjivati od nove školske godine 2024- 2025. Ministrica Hota-Muminović saopćila je tom prilikom da će u narednom periodu Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS organizovati stručno usavršavanje za direktore i pomoćnike direktora kako bi se što bolje pripremili za organizaciju nove školske godine.

U saopćenju se, pored ostalog, navodi da ovaj dokument definiše standarde i normative školskog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila za osnovnu i srednju školu. Težište je u podizanju kvalitete odgojno-obrazovnog rada, te na naglašavanju fokusa na dobrobit učenika. Jedan od ciljeva standarda je normiranje nastavne norme za sve predemete, kao i normiranje drugih poslova u odgojno-obrazovnom radu.


Iz MO KS su za Istinomjer u martu 2024. godine naveli da je u školskoj 2023/2024. godini nastavljeno sa pružanjem podrške putem stručnih timova. 

Također navode je od septembra 2023. godine počela implementacija Plana i programa za rani i predškolski odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (Odluka Ministarstva broj: 11-34-21-738/23 od 19. 5. 2023. godine). 

Navode i da je u školskoj 2023/24. godini uključeno 86 članova tima za podršku za sve nivoe preduniverzitetskog obrazovanja u kojima se provodi kurikularna reforma. Pored navedenog, Institut radi na evaluaciji dosadašnjeg provođenja kurikularne reforme u školskim zajednicama Kantona Sarajevo. Zaključci evaluacije će biti proslijeđeni svim školama kako bi zajednički unaprijedili proces implementacije.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!