HDZBiH:Zaštita nacionalnih manjina

Pripadnici nacionalnih manjina moraju uživati sva prava na temelju najviših europskih standarda i Povelje Ujedinjenih naroda.


Objašnjenje:
Cijelo obećanje samo po sebi je očigledno postavljeno u svrhu zadovoljavanja forme i potrebe obuhvatanja manjina u skladu sa demokratskim principima postavljanja stranačke izborne platforme. Koliko su realno djelovali na ispunjenju ovog obećanja, govori i činjenica da zajedno sa drugim političkim strankama u vlasti, nisu učinili ništa da se promijeni Ustav BiH, koji je prema već dokazanom postupku Evropskog suda pravde u Strazburu, pao na ocjeni diskriminacije. Uskraćeno pravo da se manjine kandidraju za Predsjedništvo i Dom naroda Parlamentarne skupštine, ostaje goruće pitanje na kojem se testira ozbiljnost bosansko-hercegovačkih političkih subjekata na djelovanju u pravcu zaštite najugroženijih etničkih skupina – onih koje ne potpadaju pod privilegirane konstitutivne narode.( http://www.ombudsmen.gov.ba/materijali/publikacije/GI2009/Izvjestaj2009_Bosanski.pdf ).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!