HDZBiH:Smanjenje prepreka za građevinske dozvole

Smanjivanje birokratskih prepreka za dobivanje građevinskih dozvola i drugih službenih potvrda, dodjeljivanje lokacija za gradnju stambenih objekata i ubrzanje procedura,uz olakšanje poslovanja u ovoj bitnoj gospodarskoj oblasti, dovest će i do smanjenja bespravne gradnje.


Objašnjenje:
Prema izvještaju Svjetske banke BiH za period od 2007. do 2010. godine možemo zaključiti postojanje neznatnog smanjenje broja procedura za sticanje dozvola, ali ono što je značajno u tom procesu jeste da u tom poređenju danas imamo dva puta manji vremenski period te tri puta manji troškovi za dobivanje istih od strane nadležnih organa. I dalje opstaje neefikasan sistem izdavanja građevniskih dozvola za potencijalne investitore, a nikakva strategija u rješavanju problema bespravne gradnje. (http://fic.ba/pdf/VSI_BIJELA_KNJIGA_2009.pdf ))

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!