HDZBiH:Saradnja sa iseljeništvom

Jačanje veza i ostvarivanje pune suradnje s iseljeništvom svakako će pridonijeti i povećanju interesa iseljeništva za ukupne političke prilike u BiH te aktivnije sudjelovanje u političkom i gospodarskom životu BiH.


Objašnjenje:
HDZ i vladajuća koalicija učinili su veoma malo na poboljšanju statusa iseljenika (dijaspore), uzimajući u obzir da nije usvojen prijedlog Zakona o saradnji Bosne i Hercegovine sa iseljeništvom (izvor:Slobodna Evropa), a ono što bi moglo imati i veće dalekosežnije posljedice jeste neratificiranje sporazuma o dvojnom državljanstvu, prije svega sa Republikom Hrvatskom, što može dodatno ugroziti status brojnih građana i građanki BiH koji su istovremeno i državljani Republike Hrvatske. ( http://dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazniji_dokumenti/dokumenti_eu/?id=3783 ).. Rješenje ovog problema još nije na vidiku, a vjerujemo da će i u budućnosti biti predmetom političkih opstrukcija.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!