HDZBiH:Ravnoteža državne i lokalne uprave i samouprave

Hrvatska demokratska zajednica BiH zalaže se za ravnotežu između državne uprave i lokalne uprave i samouprave u decentraliziranoj Bosni i Hercegovini na načelima Europske povelje o lokalnoj samoupravi.


Objašnjenje:
Ovako postavljeno obećanje svako se može posmatrati djelimično ispunjenim, jer zakonska podloga za realizaciju ovakvih ideja postoji, što bi u normalnim odnosima trebalo značiti rješenje problema te vrste. Ipak, to nije situacija u Bosni i Hercegovini, jer pojedini segmenti Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u tom odnosu nisu uzete u obzir, a ni Strategija razvoja lokalne samouprave predložena od Saveza gradova i općina u Bosni i Hercegovini nije prihvaćena od strane Vijeća ministara. Slabosti lokalne samouprave jesu postepeno oduzimanje atraktivnih nadležnosti od općina i delegiranje delikatnih pitanja opet tom najnižem nivou vlasti, pri suprotnom odnosu. Također, česti su primjeri neadekvatne, nejasne i neprecizne distribucije djelokruga lokalne samouprave i drugih nivoa vlasti, kao i razlike između finansijskih sposobnosti različitih općina, te rješavanja njihovih odgovornosti i potreba u skladu sa tim.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!