HDZBiH:Primarna zdravstvena zaštita

Primarnu zdravstvenu zaštitu i službe hitne medicinske pomoći treba ustrojiti tako da u cijeloj državi, bez obzira na lokalne specifičnosti, budu podjednako dostupne na svakom mjestu i svakom bolesniku, kako bi u svako vrijeme mogao dobiti pravodobnu i odgovarajuću medicinsku pomoć.


Objašnjenje:
Svakako, jednakost pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti trebala biti nešto što se samo po sebi podrazumijeva u normalnoj društvenoj zajednici. Ipak, ovo obećanje je ostalo neispunjeno, što možete primijetiti na osnovu razlike u obimu prava iz osnovne zdravstvene zaštite između kantona u Federaciji, ali i na razini entiteta. Tako u praksi postoje razlike oko plaćanja participacije za porođaj, gdje Tuzlanski kanton naplaćuje participaciju za porod u iznosu od 50 KM, a u nekim kantonima isti je besplatan. U Republici Srpskoj u obim osnovnih prava ulazi pravo na dvije umjetne oplodnje, što nije slučaj u Federaciji. Razlike se javljaju i u preventivnim mjerama i pregledima (poput mamografije, papa testa) (izvor: Do univerzalne zdravstvene zaštite u BiH). Sve ovo zajedno sa međunarodnim istraživanjima ukazuje na činjenicu da je primarna zdravstvena zaštita u Federaciji ispod standarda-prosjeka evropskog regiona ( http://www.fmoh.gov.ba/page.php?id=176 ). međunarodni izvještaji ukazuju na nizak stepen broja zdravstvenih radnika na broj stanovnika, te razlike u tom odnosu koje se pojavljuju između subjekata na različitim nivoima organizacije zdravstvene zaštite (enitetskih i kantona), upućuje na osnovu izvora brojnih problema koje obećanje spominje, ali i činjenicu da isti ne mogu biti riješeni preko noći, a kamoli ne uz potpunu nezainteresiranost vlast koja je ovo pitanje preskočila kroz četiri godine čvrstog stolovanja zemljom.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!