HDZBiH:Održivi povratak

Stvaranje sigurnosnih, političkih, gospodarskih i socijalnih uvjeta svakako su ključne pretpostavke za osiguranje održivog povratka te jedan od bitnih uvjeta za postizanje pune političke stabilnosti BiH.


Objašnjenje:
Održivi povratak ostao je samo ideja u programu, pitanje kojim se HDZ BiH nikada u praksi suštinski i sa istinskim namjerama nije bavio, zajedno sa cjelokupnom vladajućom koalicijom. Povratnici su i dalje žrtvom diskriminacije pri zapošljavanju, pristupu zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, te drugih aspekata ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava, što ostaju prepreke ka održivom povratku. Politička nestabilnost kojoj je doprinos dalo i djelovanje vladajuće koalicije uticalo je negativno na rad institucija, uključujući i one koje se bave povratkom (http://dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazniji_dokumenti/dokumenti_eu/?id=3783 ). U konačnici stanje na terenu u odnosima prema manjinskim zajednicama, dodatno se zaoštrilo zbog velikog broja slučajeva napada na vjerske objekte, sa čime se država nije jasno i nedvosmisleno obračunala, što je svakako negativan signal za povratnike.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!