HDZBiH:Odnosi BiH i Hrvatske

HDZ BiH se zalaže za produbljenje i izgradnju tih odnosa, te ćemo ustrajati na uspostavi što tješnjih diplomatskih, gospodarskih, kulturnih i drugih oblika suradnje BiH i RH.


Objašnjenje:
Prema izvještaju Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine navodi se da je došlo do poboljšanja saradnje u razmjeni dokaza i prijenosu određenih slučajeva ratnih zločina između tužilaštava Bosne i Hercegovin, Hrvatske i Srbije. Napredak je ostvaren kroz potpisivanje četiri protokola povezana sa Sporazumom o kontroli granice Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. S druge strane i dalje nije ratificiran Sporazum o utvrđivanju kopnenih i riječnih granica, te je vrijedno ukazati da i dalje nema napretka u postizanju sporazuma o korištenju luke Ploče od strane Bosne i Hercegovine, kao i izgradnje mosta do poluotoka Pelješac od strane Republike Hrvatske. Također, došlo je napetosti u odnosima zbog više sporova vezanih za trgovinu, prije svega onih odluka koje su učinjene u suprotnosti sa propisima CEFTA ugovora.( http://dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazniji_dokumenti/dokumenti_eu/?id=3783 ).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!