HDZBiH:Nadzor i ravnomjerna raspodjela u proračunu

Trošenje proračunskog novca mora biti podložno demokratskom nadzoru i raspodjeli koja omogućava ravnomjeran razvoj svih područja na koja se odnosi.


Objašnjenje:
Proračun kao osnova za funkcioniranje države i zadovoljenje potreba građana i građanki kao pojedinaca, trebao bi biti podložan nadzoru javnosti i u konačnici otvoren za kritike i rasprave. Pojedinci koji budu trošili sredstva iz budžeta trebaju snositi punu odgovornost za namjensko trošenje i ispunjenje svrhe utroška novca. Danas, niko ne postavlja to pitanja i ne razmatra efikasnost 70 institucija koje troše sredstva državnog budžeta Netransparentnost dovodi do rasipanja, troškovi prelaze realne okvire i građani i građanke ne mogu uticati kako se troše novac i fondovi koje pune poslodavci i svi drugi ‘dužnici’ sistema (http://www.capital.ba/niko-ne-kontrolise-trosenje-budzeta-bih/ ). U konačnici nema smislenosti u raspodjeli sredstava, te nikakva jasna strategija koja će omogućiti ravnomjeran razvoj svih krajeva u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!