HDZBiH:Akademska sloboda i autonomija

Hrvatska demokratska zajednica se zalaže za akademsku slobodu i autonomiju svih sveučilišta u BiH za slobodu istraživanja i nastave, kao i omogućivanje sveučilištu da samo odlučuje o načinu i putu ostvarivanja svojih zadaća.


Objašnjenje:
Glavni udar na autonomiju univerziteta u Bosni i Hercegovini je praksa određivanja upisnih kvota od strane kantonalnh ministara. Pored ovog praktičnog udara, indirektno se vrši pritisak na akademske slobode kroz potrebu verifikacije izbora rektora, dekana i upravnih tijela na nekim od univerziteta od strane državnih organa . Ovakva praksa suštinski znači narušavanje osnovnih principa visokog obrazovanja, koji su zagarantirani Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u Bsoni i Herceogvini. (http://www.mcp.gov.ba/zakoni_akti/zakoni/?id=679 )

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!