HDZ1990:Povrat devizne štednje i nacionalizirane imovine

Zalažemo se za povrat nacionalizirane imovine ili pravičnu nadoknadu vlasnicima. HDZ 1990 će insistirati da se tzv. stara devizna štednja tretira kao svaka druga devizna štednja, te da se njezinim vlasnicima čim prije osigura naplata imovine.


Objašnjenje:
Devizna štednja se ne tretira kao svaka druga štednja, niti je vraćena u iole značajnijoj mjeri. Povrat nacionalizirane imovine takođe se nije desio. Građani/ke koji su ostali bez ušteđevine još uvijek nisu ostvarili svoja prava i ovaj problem ostaje jedan od pokazatelja nesposobnosti države da zaštiti osnovno pravo svojih građana/ki na sigurnost imovine. Do sada je BiH izgubila već dva spora na Evropskom sudu za ljudska prava zbog nevraćanja devizne štednje. Čak i onaj mali dio novca koji jeste vraćen, vraćen je putem obveznica (http://www.capital.ba/fbih-prvo-dospijece-obveznica-po-osnovu-stare-devizne-stednje-31-decembra/ ).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!