HDZ1990:Očuvanje kulturnog i istorijskog naslijeđa

Naša stranka će zalagati za skrb o kulturnim i znanstvenim institucijama te očuvanju kulturnoga i historijskog naslijeđa u BiH, a posebno kulturnog naslijeđa i kulturnih institucija hrvatskoga naroda.


Objašnjenje:
“Još uvijek nije riješen problem finansiranja institucija koje se bave očuvanjem kulturne baštine, a djeluju na državnom nivou (ili barem to pokušavaju). S obzirom na nepostojanje državnog ministarstva za kulturu, finansiranje institucija poput Zemaljskog muzeja ostaje paušalno i nedovoljno, a osim finansijskog, neriješen je i njihov pravni status (http://www.slobodnaevropa.org/content/noc_muzeja/2042505.html).
No, težak položaj i permanentna ugroženost ovih institucija nisu, nažalost, jedini pokazatelji neodgovornosti i nezainteresovanosti vlasti za očuvanje kulturne baštine. Rješavanje slučaja obnove hotela „Ruža“, koji prijeti da skine mostarski Stari most sa UNESCO liste Svjetske zaštićene kulturne baštine, oteže se tokom cijelog aktuelnog mandata (http://www.bhraja.ca, http://www.bhtelecom.ba/portalnovost+M5e6031336d6.html, http://www.monet.ba/vijesti/pregled/hotel-ruza-ce-opet-pro-cvasti, http://www.rtm.ba/vijesti/8218-FOTO-Odluka-Ruzi-krajem-augusta-nekoliko-mjeseci-nastavak-radova.html), a epilog će zavisiti od UNESCO-ve odluke na koju se trenutno čeka. Sa druge strane, historijski grad Jajce nije uspio ni da se kandiduje za status spomenika svjetske baštine, budući da su UNESCO-ve komisije dale negativnu ocjenu ovom istorijskom gradu, prvenstveno zbog urbanističkog haosa, nelegalne gradnje, zapuštenosti, te zabrinjavajuće sanacije vodopada u Jajcu (http://www.slobodnaevropa.org/content/jajce_unesco/1752109.html). Nakon ove ocjene, kandidatura je povučena, najavljeno je usvajanje regulacionog plana kojim bi se ovi problemi sistematski riješili i Jajcu omogućilo da se ponovo kandiduje, no to se do danas nije desilo (http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/090519102). Ovakvi primjeri pokazuju u kojoj mjeri se ozbiljna pažnja pridaje zaštiti kulturnog naslijeđa.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!