HDZ1990:Klasteri

Retoriku tipa: ”zalažemo se razvoj malih i srednjih poduzeća” treba izbaciti. Bez velikih poduzeća nema niti srednjih niti malih. Stoga ćemo poticati razvoj gospodarskih “clustera” u čijem centru će se nalaziti veliko poduzeće tipa “Aluminija” Mostar a oko kojeg će se razvijati “grozd”(“Cluster”) malih i srednjih poduzeća prerađivačkog karaktera. Nije isključeno da neko od njih u budućnosti ne može postati centar novog “Clustera”.


Razlog:
U BiH postoje samo 2 klastera: Auto industrije (http://www.ac-bih.ba/ba/ ) i drvne indrustije (http://www.drvni-klaster.ba/). Od kojih niti jedan nije podrzan novcano ili institucionalno od strane drzave. “Ipak ne postoje zakonski i podzakonski akti koji regulisu klastere i podrsku njima” krajem 2008 je izjavio Savjetnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ( www.bih-rss.net ). A sto se tice “Aluminija” Mostar “Prodaja Fabrike aluminijuma Aluminij d.d. Mostar, jednog od najvećih preduzeća u državi i ključnog izvora prihoda od izvoza, i dalje je blokirana zbog toga što se Vlada Federacije i najbolji ponuđač ne mogu dogovoriti o ugovoru o dugoročnoj cijeni električne energije” ( http://dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazniji_dokumenti/dokumenti_eu/?id=3783 )
Objašnjenje:
KLASTERI: U Bosni i Hercegovini postoje klasteri auto i drvne industrije, ali činjenica da niti jedan od njih nije podržan novčano ili institucionalno od strane države, govori o nedostacima u realizaciji ove ideje. Nepostojanje zakonske i podzakonske regulative za djelovanje klastera i podršku istim, održava stanje u kojem su isti osuđeni na privatnu inicijativu ili podršku međunarodnih pokrovitelja. ( http://dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazniji_dokumenti/dokumenti_eu/?id=3783 ).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!