HDZ1990:Izjednačavanje statusa i stimulativno plaćanje u policijskim organima

Policajci trebaju biti dobro plaćeni kako bi u svom radu mogli odoljeti iskušenjima da budu korumpirani.


Razlog:
Direktor federalne uprave policije Zlatko Miletic je nakon sastanka sa policijskim komesarima svih deset kantona u FBiH izjavio da neusvajanje Prijedloga izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH sprecava izjednacenje statusa i plata policijskih sluzbenika i namjestenika u FBiH kao i rjesavanje problema nedovoljne i neadekvatne opremljenosti policije i nedostataka policijskih objekata. ( 11.02.2010g, www.mojevijesti.ba/novost/30937/veliki-problemi-u-radu-zbog-neusvajanja-izmjena-zakona ). Trasparency International u posljednjoj Studiji percepcije korupcije pred izbore u 2008, navodi da 70,8% gradjana smatra da je policija najkorumpiranija institucija. ( www.ti-bih.org/documents/16-02-2009/izbori_2008.pdf ). Dok Izvjestaj Evropske komisije o napretku BiH u 2009 navodi rasprostranjenost korupcije u BiH drustvu. “Sveukupno gledano, korupcija u Bosni i Hercegovini je rasprostranjena u mnogim područjima i dalje predstavlja ozbiljan problem, posebno unutar vlade i drugih državnih i entitetskih institucija..” ( http://dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazniji_dokumenti/dokumenti_eu/?id=3783 ).
Objašnjenje:
Prema izjavama direktora Federalne uprave policije, Zlatka Miletića, neusvajanje prijedloga izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine spriječava izjednačavanje statusa i plata policijskih službenika i namještenika na prostoru cijele Federacije, te zaustavlja rješavanje problema nedovoljne opremljenosti i nedostatka policijskih objekata (www.mojevijesti.ba/novost/30937/veliki-problemi-u-radu-zbog-neusvajanja-izmjena-zakona ).. Uz to, prema studiji percepcije korupcije provedenoj od strane Transparency International, 70.8% građana i građanki smatraju da je policija najkorumpiranija institucija. Svakako, zaustavljanje reformskih procesa kada je u pitanju policijska struktura i organizacija, temeljni su razlog zastoja u sposobnosti policije na obračun sa korupcijom u svojim redovima, ali i njenim pojavnim oblicima u cijeloj društvenoj zajednici.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!