HDZ1990:Državno uređenje

Zalažemo se za BiH kao složenu, decentraliziranu državu u kojoj se poštuje trodioba državne vlasti i afirmira razvoj lokalne samouprave.


Objašnjenje:
BiH de facto jeste složena i decentralizirana država. Razvoj lokalne samouprave se u legislativnom smislu regulisao i prije aktuelnog mandata, donošenjem Zakona o načelima lokalne samouprave u FBiH 2006, a u Republici Srpskoj 2004. Zakonom o lokalnoj samoupravi (http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/zakoni/2006/zakoni/34hrv.htm; http://www.narodnaskupstinars.net/lat/zipovi/zak/Zakon_o_lokalnoj_samoupravi.zip). Trioba vlasti nije dovršena, budući da je neovisnost sudske, izvršne i zakonodavne vlasti i dalje nepotpuna, a da se nadležnosti opština, kantona, Federacije i države prepliću.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!