HDZ1990:Borba protiv korupcije

Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije i stvaranje okružja pogodnog za ulaganje i razvitak privatnog sektora, borba protiv svih oblika monopola a posebno političko-gospodarskih klanova mora se odvijati paralelno s stvaranjem pravno-financijskog okvira za razvoj gospodarstva.


Razlog:
Korupcija nije iskorijenjena, veoma mali broj akcija suzbijanja veoma rasirene korupcije u BiH drustvu.To pokazuje i pad na ljestvici korupcijskog indexa BiH sa 84 mjesta u 2007 do 99 u 2010 ( http://www.ti-bih.org/Surveys.aspx?ID=Surveys ). Stanje se ocito pogorsalo u prethodnom periodu ne samo u privrednom vec i u ostalim sektorima. “Sveukupno gledano, korupcija u Bosni i Hercegovini je rasprostranjena u mnogim područjima i dalje predstavlja ozbiljan problem, posebno unutar vlade i drugih državnih i entitetskih institucija, a povezana je sa javnim nabavkama, dobivanjem dozvola za poslovanje u sektorima zdravstva, energije, transportne infrastrukture i obrazovanja. Korupcija je isto tako prisutna i u privatnom sektoru. Neophodno je osigurati uspostavljanje tijela za borbu protiv korupcije, provedbu ažurirane Strategije i Akcionog plana, kao i istragu i sudsko gonjenje za slučajeve korupcije. ” Izvjestaj Evropske komisije o napretku BiH u 2009 g. ( http://dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazniji_dokumenti/dokumenti_eu/?id=3783 ).
Objašnjenje:
Na tabeli korpucijskog indexa Bosna i Hercegovina je od 2007. do 2010. godine pala sa 84. na 99. mjesto ( http://www.ti-bih.org/Surveys.aspx?ID=Surveys ).. Stanje se očigledno pogoršalo, te korupcija nastavlja biti svepriustna kroz svoju rasprostranjenost u svim segmentima društva od odnosa unutar vlade, preko problemima u pitanjima javne nabavke, zdravstva, energije, transporta i obrazovanja. Sve relevatne međunarodne organizacije preporučuju provedbu ažuriranja Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije ( http://dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazniji_dokumenti/dokumenti_eu/?id=3783 ).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!