HDZ: Podizanje ekološke svijesti

Zauzimamo se za povećanje svijesti o očuvanju okoliša te ekologijsku edukaciju koja treba obuhvatiti sve slojeve pučanstva, u čemu prvenstvenu ulogu moraju imati odgojne i obrazovne ustanove te mediji jer je to jedno od prvotnih egzistencijalnih pitanja suvremene civilizacije, izravno povezano s temeljnim pravima čovjeka na život.


Objašnjenje:
Pitanje podizanja ekološke svijesti uključeno je u nacrt Strategije zaštite okoliša FBiH koji se nalazi “u proceduri usvajanja” još od 2007. godine (Download PDF ). Kako ovaj proces do danas nije okončan, tj. Strategija nije usvojena, ne postoji sistematski institucionalni okvir da se ovo obećanje sprovede u djelo. Uz to, Bosna i Hercegovina je i dalje najzagađenija zemlja u regionu. Naročito je porazna činjenica da federalno resorno ministarstvo “drži” upravo HDZ, koji u svom predizbornom programu podizanje ekološke svijesti definiše kao prioritetno egzistencijalno pitanje, dok rad Federalnog ministarstva okoliša i turizma ni na koji način ne pokazuje dosljednost takvom stavu. Pored četvorogodišnjeg tavorenja Strategije zaštite okoliša, i Fond za zaštitu okoliša je čekao tri godine da se imenuje njegov direktor kako bi počeo sa radom, uprkos konstantnom pritisku različitih udruženja i organizacija da se ovaj fond odblokira i počne da radi svoj posao (http://www.cafe.ba/mediji/izvor7904_CCI-Kampanja-Ocistite-otpad.html, http://www1.voanews.com/bosnian/news/a-29-2008-11-24-voa2-86142987.html, http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=76649&Itemid=59)

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!