HDZ 1990: Korupcija u političkoj sferi

| Partija: | Oblast:

Borba protiv korupcije je temeljni uvjet za istinski razvoj demokracije i stvaranje pretpostavke za inovativnost i kompetitivnost. Osim boljeg zakonodavstva, potrebno je eliminirati korupciju iz političke sfere, kao jednog od najznačajnijih karcinoma  ukupne stvarnosti u Državi.

Napomene

Evropska komisija je svojim Izvještajem o napretku BiH, za2011., 2012. i 2013. godinu, dala osvrt na stanje u BiH u oblasti korupcije. Prema Izvještaju, Bosna i Hercegovina je još uvijek u ranoj fazi u borbi protiv korupcije. Korupcija i dalje prevladava u mnogim oblastima i predstavlja ozbiljan problem. Kako se navodi, utvrđen je pravni okvir, ali politička volja za rješavanje problema i za poboljšanje institucionalnih kapaciteta i dalje je slaba. Kao preporuke navodi se potreba ubrzanja provedbe strategije i akcijskog plana. Potrebni su stalni napori kako bi se ostvarili solidni rezultati proaktivne istrage, krivičnog gonjenja i osude korupcije na visokom nivou.

U Izvještajima Evropske komisije, navodi se da je učinkovitost istrage, krivičnog gonjenja i osude u predmetima korupcije i dalje na niskom nivou. Krivično pravne sankcije i krivično gonjenje su slabi i neučinkoviti. Proaktivna istraga zloupotrebe ovlasti u javnom sektoru je u ranoj fazi. Procesuira se veoma mali broj slučajeva korupcije na visokom nivou koji uključuju javne dužnosnike. Kao preporuka navodi se potreba daljnje specijalizacije tužilaca i bolja koordinaciju s policijom. Broj pratećih sudskih postupaka u predmetima korupcije i dalje je nizak. Samo ograničen broj predmeta korupcije na visokom nivou rezultiralo je pokretanjem postupka. Nepotizam i dalje otežava profesionalan rad u cijelom javnom sektoru na svim nivoima vlasti. Pristup informacijama je i dalje nejednak, a zaštita osoba koje prijavljuju korupciju nije osigurana.

Početkom decembra 2013. godine, objavljen je posljednji Indeks percepcije korupcije koji izrađuje Transparency International, koji pokazuje da BiH i dalje stagnira u borbi protiv korupcije.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi