HDZ 1990: Diskriminacija nacionalnih manjina u Ustavu i Izbornom zakonu

| Partija: | Oblast:

Kršenje osnovnih ljudskih prava pripadnika nacionalnih manjina je sankcionirano presudom Suda za ljudska prava iz Stasbourga. Pred Bosnom i Hercegovinom je obveza kako temeljem članstva u Vijeću Europe, tako i temeljem Sporazumna o stabilizaciji i pridruživanju s EU (i konačno temeljem Konvencija koje je Bosna i Hercegovina potpisala) da se u sklopu šire reforme Ustava koja nam predstoji, otkloni diskriminacija iz Ustava i Izbornog zakona prema pripadnicima nacionalnih manjina.

Objašnjenje cilja

Otklanjanje diskriminacije prema pripadnicima nacionalnih manjina u Ustavu i Izbornom zakonu

Objašnjenje mjere

Nedostaju parametri

Napomene

Tokom aktuelnog mandata nije došlo do promjene Ustava BiH niti je u parlamentarnu proceduru upućen na glasanje prijedlog amandmana na Ustav BiH kako bi se implementirala presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci prema kojoj je izbor Predsjedništva BiH označen kao diskriminatoran prema pripadnicima naroda i građana i građanki koji nisu pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda i time je suprotan Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Ustavnopravnoj komisiji Predstavničkog doma upućeni su prijedlozi amandmana od strane predstavnika HDZ-a, SNSD-a i SDS-a (zajednički prijedlog) i SDA. Amandman predstavnika HDZ-a predstavljen je Ustavnopravnoj komisiji 29. augusta 2012. godine.  Amandman predstavnika SNSD-a i SDS-a predstavljen je 30. augusta 2012. godine. Amandman  predstavnika SDA predstavljen je Ustavnopravnoj komisiji 31. augusta 2012. godine. Navedeni prijedlozi amandmana nisu proslijeđeni na glasanje u Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Prema posljednjem izvještaju o napretku BiH od strane Europske komisije, koji je objavljen u oktobru 2012. godine, navodi se da BiH institucije nisu provele potrebne mjere za reforme Ustava BiH i Izbornog zakona BiH u smjeru usklađivanja Ustava BiH sa Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda kako bi se provela odluka Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Upload limit: 1Mb

  • Poništi