Započeto

Budžetski programi za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća

Partije: Naša stranka | Oblasti: Ekonomija

Naša stranka želi da potiče građane i građanke da se ohrabruju u pokretanju vlastitih preduzeća i da budu aktivni učesnici tržišta kroz proces samozapošljavanja. Formirat ćemo budžetske programe s namjenskom podrškom sektoru malih i srednjih preduzeća.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Razvojna banka FBiH i Intesa Sanpaolo Banka sredinom jula 2023. godine potpisale su Ugovor o supsidijarnom finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća, čime se Intesa Sanpaolo Banka pridružila provođenju projekta Svjetske banke pod nazivom “Projekat oporavka i podrške kompanijama-poslovnim subjektima u BiH”. Navedeni projekat realizuje se putem Razvojne banke FBiH. Ukupna vrijednost projekta iznosi 33,6 miliona eura, od čega se na kreditnu liniju namijenjenu pružanju supsidijarnog finansiranja za odabrane finansijske institucije koje učestvuju u realizaciji projekta (banke, mikrokreditne organizacije, leasing društva) odnosi 30.416.000 eura.

Razvojna banka Federacije BiH i ASA Banka, uz podršku Svjetske Banke, potpisale su 25.8.2023. godine Ugovor o supsidijarnom finansiranju u iznosu od 5 miliona eura za finansiranje mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u Federaciji BiH. 

Predstavnici Addiko Bank Sarajevo i Razvojne Banke Federacije BiH potpisali su 13.3.2024. godine Ugovor o supsidijarnom finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća, čime se Addiko banka pridružila provođenju projekta Svjetske banke pod nazivom “Projekat oporavka i podrške kompanijama- poslovnim subjektima u BiH”.

Predstavnici Raiffeisen Leasinga i Razvojne banke FBiH potpisali su sredinom marta 2024. godine ugovor vrijedan 5 miliona eura za supsidijarno finansiranje mikro, malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini.


Na sjednici održanoj početkom novembra 2023. godine Vlada FBiH utvrdila je prijedloge dva zakona kojim se uređuju oblast poticanja razvoja male privrede i poduzetnička infrastruktura u Federaciji BiH, te ih je uputila u parlamentarnu proceduru. Zaključno sa 30.4.2024. godine zakoni su još uvijek u parlamentarnoj proceduri. 

 

Prijedlogom novog zakona o poticanju razvoja male privrede uređuju se principi poticanja male privrede u Federaciji BiH, poticajne mjere, strategija razvoja male privrede, akcioni plan, program poticaja i njegovo provođenje, kao i kategorizacija subjekata male privrede na mikro, male i srednje subjekte. Opširnije o prijedlogu možete čitati na portalu Javna rasprava.


Na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Vlada Federacije BiH donijela je zaključak 28.3.2024. godine o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027 koja je upućena Federalnom parlamentu na razmatranje i donošenje.


U saopštenju vlade navodi se da su za strateške pravce određeni digitalna transformacija, inovacije, zelena tranzicija, kao i poticajno poslovno okruženje, ubrzani razvoj poduzetničke infrastrukture, internacionalizacija i pozicioniranje u regionalnim i globalnim lancima vrijednosti, te inkluzivnost male privrede.

U okviru mjera za provođenje strateških ciljeva i prioriteta su ubrzanje digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća (MSP), zatim poticanje razvoja inovativnih digitalnih rješenja i kompanija u softverskoj industriji, podrška razvoju poduzetništva kreativnog sektora, kao i ubrzanje prelaska subjekata male privrede ka zelenoj ekonomiji. U mjerama su i olakšavanje i ubrzanje procesa ulaska u poslovnu aktivnost i izlaska iz nje, podrška i promocija druge šanse i brzog ponovnog početka, te osiguranje boljeg pristupa kapitalu. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!