Nije započeto

FIPA kao one-stop-shop za strane investitore

Partije: Naša stranka | Oblasti: Ekonomija

FIPA treba djelovati kao one-stop-shop za strane investitore i treba biti jedino tijelo ovlašteno za podnošenje zahtjeva za poticaje. Svakom klijentu FIPA-e treba biti dodijeljen project manager koji će biti fokusiran na pojedinog investitora. FIPA treba razviti jasan, standardiziran i formaliziran pristup stranim investitorima za svaku fazu investicijskog projekta. FIPA treba proširiti kontakte s vlastima na nacionalnoj i lokalnoj razini te unaprijediti mrežu svojih kontakata putem diplomatskih predstavništava BiH u inostranstvu s ciljem fokusiranog privlačenja stranih investitora. FIPA treba ima proaktivnu strategiju za lobiranje za važne promjene u poslovnom okruženju.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 28.2.2024. godine sa v.d. direktora Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Markom Kubatlijom i njegovim saradnicima, u cilju razmatranja o mogućnostima saradnje na polju promocije potencijala BiH u inostranstvu i privlačenja stranih investicija.

Na sastanku je, između ostalog, istaknuto da nedostatak adekvatno pripremljenih projekta, spremnih za ulaganje, predstavlja problem za značajniji rast investicija, kako stranih tako i domaćih u Bosni i Hercegovini, na čemu će se više raditi u narednom periodu, navodi se u saopćenju MVP BiH. 

Na 42. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, održanoj 12.3.2024. godine, Vijeće ministara BiH imenovalo je Marka Kubatliju za vršioca dužnosti direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), do okončanja konkursne procedure, a najkasnije na tri mjeseca, počevši od 11. 3. 2024. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!