Započeto

Donošenje odluke o sportskim klubovima od javnog interesa

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Obrazovanje

Donošenje odluke o sportskim klubovima od javnog interesa za Kanton Sarajevo i kreiranje okvira finansiranja klubova od strateškog interesa.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

U februaru 2022. godine usvojen je Pravilnik o kriterijima za podršku finansiranju javnog interesa u sportu KS

Nacrt zakona o sportu Kantona Sarajevo, utvrđen u oktobru 2022. godine uređuje organizaciju sporta, finansiranje, a sadrži i kaznene odredbe za suzbijanje nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, informatiku u sportu i druge oblasti sporta. Na konferenciji za medije održanoj 10.10.2022. na kojoj je tadašnji ministar Avdić obrazložio ovaj Nacrt, najavljeno je da će isti biti razmatran u Skupštini KS po formiranju novog saziva ovog zakonodavnog tijela. Nacrt zakona o sportu Kantona Sarajevo našao se na dnevnom redu Nastavka Treće radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo 18.4.2023. godine, sa koje je uz još tri prijedloga zakona povučen, s objašnjenjem da su za njihov ulazak u zvaničnu proceduru potrebne dodatne konsultacije.

Budžet Kantona Sarajevo za 2023. godinu, objavljen 3.4.2023. godine sadrži budžetsku stavku “Kapitalni transferi neprofitnim organizacijama iz oblasti sporta”, te je za te svrhe predviđeno 3.000.100 KM. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je 16.5.2023. godine raspisalo Javni poziv za finansiranje poreznih dugovanja sportskim klubovima, koji je zbog nedovoljnog broja prijavljenih sportskih klubova koji ispunjavaju uvjete tog Javnog poziva poništen 20.6.2023. godine

Budžetom Kantona Sarajevo za 2024. godinu predviđeno je 7,5 miliona KM pod stavkom “Tekući transferi neprofitnim organizacijama iz oblasti sporta i inkluzija”, te još 10 miliona pod stavkom “Kapitalni transferi Gradu i općinama iz oblasti sporta”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!