Započeto

Finansiranje deficitarnih specijalizacija

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Zdravstvo

Obezbjeđenje finansiranja deficitarnih specijalizacija za javne zdravstvene ustanove.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Na stranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) 29.5.2023.godine navedeno je da je ZZO KS planirao sredstva u iznosu od 3,3 miliona KM za zapošljavanje dodatnog kadra u JU Dom zdravlja KS, za koji ustanova dobije saglasnost Ministarstva zdravstva KS, odnosno Vlade KS. U svrhu sistemskog rješavanja problematike zapošljavanja nedostajućeg kadra, Vlada KS prihvatila je inicijativu kojom bi se omogućilo zdravstvenim radnicima koji polože specijalistički ispit, da budu primljeni u radni odnos na neodređeno vrijeme u toj zdravstvenoj ustanovi, bez dodatne saglasnosti i provođenja javnog oglasa za prijem.


Iz Ministarstva zdravstva KS 18.9.2023. godine saopćeno je da će ovo Ministarstvo u 2023. godini finansirati 71 specijalizaciju za javne zdravstvene ustanove, čiji je osnivač/suosnivač KS, a sredstva su obezbjeđena u Budžetu KS za 2023 godinu. Ovim povodom Ministarstvo je potpisalo ugovore s direktorima javnih zdravstvenih ustanova u kojim će se ove specijalizacije vršiti. Ministarstvo zdravstva KS je za ove namjene obezbijedilo ukupno 4.000.000 KM.

Kako se dalje navodi u saopćenju, za finansiranje dodatnih specijalizacija, koje nisu obuhvaćene Budžetom Kantona Sarajevo za 2023. godinu, ZZOKS će morati preraspodijeliti sredstva u Finansijskom planu za 2023. godinu kako bi se omogućio početak finansiranja još 72 specijalizacije i 25 subspecijalizacija.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!