Započeto

Finansijska podrška mladim i vrhunskim sportistima

Partije: Naša stranka | Oblasti: Obrazovanje

Stipendiranje i finansijska podrška mladim, kao i vrhunskim sportistima se trebaju uspostaviti kao praksa na svakom nivou vlasti. Ovo je dio u kojem država treba da osigura materijalnu bazu svakom perspektivnom i vrhunskom sportisti, bazu u kojoj njegova socijalna i ekonomska sigurnost nije upitna, a njegova sportska, poduzetnička i rezultatska sposobnost će mu omogućiti dodatnu nadogradnju. Moramo najbolje sportiste motivirati da ostaju u sportu.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Budžetom institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023 predviđeno je 100.000 KM grant sredstava za dodjelu novčanih nagrada za zaslužne i vrhunske sportiste međunarodnog razreda, a 10.000 KM predviđeno je za dodjelu državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH je na 32. sjednici donijelo Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportistu Bosne i Hercegovine i vrhunskog sportistu međunarodnog razreda za 2023. godinu, koju je predložilo Ministarstvo civilnih poslova. Novčana nagrada zaslužnim sportistima BiH u 2023. godini utvrđena je u jednokratnom iznosu od 1.700 do 3.150 KM za 11 sportista i sportistkinja koji su ispunili uvjete za odlazak u penziju. Jednokratna novčana nagrada za vrhunske sportiste međunarodnog razreda dodjeljuje se za ispunjenu “A” normu ili ostvaren plasman za učešće na Olimpijskim igrama / Paraolimpijskim igrama / Specijalnoj olimpijadi / Svjetskom prvenstvu.

Ova nagrada u 2023. godini dodijeljena je za 33 vrhunska sportista u BiH, a visina je utvrđena na osnovu postignutih rezultata na takmičenjima i kreće se od 2.000 do 2.300 KM. Na istoj sjednici Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, jednoglasno je donijelo Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine 2023. godine. Državna nagrada za sport, u vrijednosti 10.000 KM, dodijeljena je skijašici Elvedini Muzaferiji, kao najveće priznanje Bosne i Hercegovine zа izuzetan doprinos razvoju sporta i afirmaciji BiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!