Započeto

Favoriziranje izvrsnosti kod upošljavanja na UNSA

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Obrazovanje

Favoriziranje izvrsnosti kao jedinog kriterija upošljavanja na UNSA – otvoriti jasan prostor za Zlatne značke (Uredba o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje nositelja zlatnih značaka i studenata generacije u institucijama u Kantonu Sarajevo).

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je 7.3.2024. godine Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanje strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevo u 2024. godini, za čiju realizaciju je izdvojeno 13.088.623 KM. 

Ovim programom planiran je program zapošljavanja “Zlatna i srebrena značka” u cilju podsticanja zapošljavanja najboljih studenata i obezbjeđenja neophodnog kadra u naučno-obrazovnim ustanovama na području Kantona Sarajevo. Kako je tom prilikom saopćeno iz Vlade KS, jedan od programa odnosi se na zapošljavanje dobitnika/ca zlatnih i srebrenih znački Univerziteta u Sarajevu. Cilj je programa zapošljavanje najboljih studenata/tica i osiguranje neophodnog kadra u naučno-obrazovnim ustanovama na području KS.

Iz Ministarstva je Istinomjeru u martu 2024. godine saopšteno da je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo uputilo zahtjev za dostavu finansijskog okvira od strane Univerziteta u Sarajevu.

Služba za zapošljavanje KS objavila je 15. marta 2024. godine javni poziv nezaposlenim osobama da se prijave za učešće u programu zapošljavanja “Zlatna i srebrena značka”. U javnom pozivu navodi se da će Služba poslodavcima koji budu obuhvaćeni programom, mjesečno, tokom 12 mjeseci, refundirati sredstva u iznosu od 2.000 KM po novouposlenoj osobi iz ciljne kategorije, dok svi drugi troškovi padaju na teret poslodavca.


Napomena: Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je 15.11.2023. godine Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo u kojoj su četiri ministarstva dobila novo rukovodstvo, a jedno od njih je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade. Ovo obećanje je u nadležnosti tog ministarstva, a dijelom Programa skupštinske većine postalo je 15.11.2023. godine, od kada Istinomjer prati njegovu realizaciju.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!