Započeto

Doplatak za djecu

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Socijalna politika

Na temelju demografskog stanja i prostornog razmještaja Hrvata u BiH temeljni ciljevi nacionalne (hrvatske) populacijske politike jesu brojčani porast, pomlađivanje stanovništva i smanjenje iseljavanja Hrvata u Bosni i Hercegovini. (…) Doplatak za djecu, kao izravna mjera poticanja nataliteta, najvidljiviji je doprinos društva podmirivanju troškova podizanja djece. Pripadajući iznosi moraju pokrivati što veći dio troškova uzdržavanja djeteta (do njegova osamostaljenja). (…)

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike kontinuirano vrši isplate dječijeg dodatka o čemu putem službene stranice ministarstva redovito obavještava javnost. 

Početkom avgusta 2023. godine resorni ministar  Delić najavio je da “u augustu počinje obnova postupka za sticanje prava na federalni dječiji dodatak”.

Kako je 11.2.2024. godine putem zvanične stranice Federalnog ministarstva rada i socijalne politike javnost obaviještena, uneseni su nalozi za isplate dječijih dodataka za mjesec januar za 51.491 djece korisnika federalnog dječijeg dodatka sa pravosnažnim rješenjima u ukupnom iznosu od 8,458,554.90 KM.

Resorni ministar Adnan Delić tom prilikom je potvrdio da je decembru 2023. godine na isplati bilo 46.016 pravosnažnih rješenja, od čega 10.319 novih rješenja, a u januaru 2024. godine 51.491 rješenje.

Iz ministarstva su i podsjetili da su uslovi za ostvarenje prava na dječiji dodatak da ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog domaćinstva ne prelaze 40% najniže plate u Federaciji utvrđene u skladu s odredbama Zakona o radu.

Na sjednici održanoj 30.4.2024. godine Vlada FBiH donijela odluke kojima se usvaja deset programa utroška sredstva u okviru tekućih i kapitalnih transfera u iznosu većem od 26,3 miliona KM iz Budžeta FBiH za 2024. godinu. 

U okviru navedenih odluka za jednokratnu novčana pomoć za novorođeno dijete izdvojeno je 16.000.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!