Nije započeto

Donošenje zakonskih rješenja koja će regulirati govor mržnje na internetu

Partije: Naša stranka | Oblasti: Pravna država

Fenomen današnjice je diskriminacija na internetu, odnosno, društvenim mrežama i portalima. Naše zakonodavstvo, ali i policijska praksa ignorišu postojanje ovog problema. Donijet ćemo zakonska rješenja koja će regulirati govor mržnje na internetu, te raditi na smanjivanju diskriminacije u ovom dijelu javnosti.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Kako su za Istinomjer u januaru 2024. godine pojasnili iz Ministarstva pravde BiH, Ministarstvo pravde BiH je uspostavilo Radnu skupinu za iznalaženje adekvatnih rješenja kojim će se otkloniti uočeni nedostaci i unaprijediti važeće odredbe Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine i Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine. U narednom razdoblju u okviru rada navedene radne skupine, pored drugih inicijativa, razmotrit će se i uvođenje govora mržnje na internetu u Kazneni zakon BiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!