U progresu

Donošenje Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Ekonomija

Donošenje (…) Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Na prijedlog Ministarstva privrede, početkom februara 2024. godine Vlada KS je utvrdila Nacrt zakona o zakupu poslovnog prostora. Na sjednici održanoj 7. marta 2024, Skupština KS usvojila je Nacrt zakona o zakupu poslovnog prostora KS te ga uputila u javnu raspravu koja će trajati 60 dana.

Kako se navodi u saopćenju Vlade KS, osnovni cilj ovog zakona jeste regulisanje oblasti zakupa poslovnih prostora s namjerom eliminisanja neefikasnih procedura koje su često pratile dugotrajnost i kompleksnost postupka primjene trenutno važećeg zakona.

Iz Vlade su dodali da se zakonom planira “jasno definisanje nadležnosti kod zakupa i ugovornih strana, regulacija sanacije poslovnih prostora, uspostava registara poslovnih prostora, određivanje zona poslovnih prostora, formiranje Komisije za poslovne prostore i drugostepene komisije za poslovne prostore, preciziranje postupka dodjele ugovora o zakupu, pružanje pravne zaštite u procesu dodjele ugovora o zakupu, definisanje sadržaja ugovora o zakupu, kontrola provođenja ugovora o zakupu, nadzor nad primjenom ovog zakona, prekršajne odredbe i druga bitna pitanja koja se odnose na zakup poslovnih prostora”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!