Započeto

Donošenje zakona o turizmu KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Ekonomija

Donošenje (…) zakona o turizmu Kantona Sarajevo.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Inicijativa za donošenje novog Zakona o turizmu KS pokrenuta je još 2021. godine. Iako je Prijedlog zakona utvrđen krajem 2022. godine, na sjednici Skupštine KS u aprilu 2023. godine Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o turizmu povučen je sa sjednice.

Izvor: Shutterstock

Istinomjer je i u prethodnom mandatu Vlade KS pratio aktivnosti vezane za izmjenu Zakona o turizmu, navedene u Principima i mjerama Vlade Kantona Sarajevo 2021–2022.

Tadašnji ministar privrede KS Adnan Delić sredinom jula 2021. godine imenovao je Komisiju za izradu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu Kantona Sarajevo. Vlada KS je u prethodnom mandatu, na redovnoj 64. sjednici, 10.2.2022. godine utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu Kantona Sarajevo i uputila ga u skupštinsku proceduru.

Zastupnici/e u Skupštini Kantona Sarajevo 16.5.2022. godine utvrdili/e su Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu KS, koji je nakon toga upućen u 30-dnevnu javnu raspravu. Nakon održane javne rasprave, prikupljeni su i uvaženi prijedlozi vezani za redefinisanje upravljačkih struktura u Turističkoj zajednici KS, pa je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu KS utvrđen na sjednici Vlade KS 15.12.2022. godine.

Na trećoj radnoj sjednici Skupštine KS, održanoj 18.4.2023. godine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o turizmu trebao je biti razmatran, no kako je navedeno iz Vlade KS, “radi potrebe dodatnog usaglašavanja”, povučen je sa sjednice.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!