U progresu

Donošenje Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Obrazovanje

Donošenje Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Vlada Kantona Sarajevo 16. marta 2023. godine utvrdila je Prijedlog zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo, nakon čega je isti upućen u skupštinsku proceduru.

Resorna ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović ovom prilikom kazala je da “zakon prepoznaje specifičnosti učenika, njihovu nadarenost, tretira pitanja učenika iz dijaspore i iseljeništva, učenika s teškoćama i učenika s invaliditetom, kao i brojna druga pitanja”.

Prema riječima ministrice Hota-Muminović navedeni zakon propisuje dva značajna noviteta: institut samoprocjene za svaku školu i institut vanjske ocjene kvaliteta rada škole. 

Prijedlog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo dostavljen je Skupštini Kantona Sarajevo, ali nije se našao na dnevnom redu tokom 2023. godine. U saopćenju Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, navodi se da je u međuvremenu “zaprimljen veći broj primjedbi, prijedloga i sugestija na utvrđeni prijedlog Zakona, te je Vlada Kantona Sarajevo odlučila da se racionalne primjedbe uvrste u prijedlog”.

Zatim je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajeva doradilo i pripremilo prijedlog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo, te su konsultacije o prijedlogu ovog zakona trajale 10 dana počev od 14. februara 2024. godine.

Iz MO KS su za Istinomjer u martu 2024. godine naveli da je trenutno u proceduri izrada izvještaja koji sadrži analizu pribavljenih komentara i prijedloga nakon provođenja sveobuhvatnih konsultacija. 

Izvještaj će zajedno sa Prijedlogom Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo i ostalom potrebnom dokumentacijom, u skladu sa propisanom procedurom, biti dostavljen Vladi Kantona Sarajevo na dalje postupanje, s ciljem upućivanja u dalju proceduru donošenja Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo od strane Skupštine Kantona Sarajevo.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!