Nije započeto

Donošenje zakona o lokalnoj samoupravi

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Državno uređenje

Utvrđivanje amandmana na Ustav Kantona Sarajevo u cilju donošenja Zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo.

Obrazloženje

U toku prve godine rada Vlade KS nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Na dnevnom redu prve redovne sjednice Vlade Kantona Sarajevo, koja je održana 30. marta 2023. godine, našla se informacija o izvještaju o radu Radne grupe za izradu amandmana na Ustav Kantona Sarajevo i Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi. Međutim, javnosti nisu dostupne informacije o nastavku realizacije aktivnosti u cilju donošenja Zakona o lokalnoj samoupravi.

Kako su naveli u svom odgovoru na upit Istinomjera sredinom marta 2024. godine, iako je MInistarstvo pravde i u prave u nekoliko mandata uzastopno radilo na donošenju ovog Zakona, radne grupe koje su višekratno formirane i koje su okupljale predstavnike Kantona, svih općina na području Kantona, Grada Sarajeva i Saveza općina i gradova, nisu postigle konsenzus u pogledu sadržaja ovog Zakona, a ministarstvo ne može izraditi tekst Zakona koji nema podršku općina i Grada. Primarno se radi o pitanju nadležnosti, ali i nekoliko drugih spornih pitanja.

Naveli su i da je s obzirom na to da se održavaju lokalni izbori, Ministarstvo predvidjelo izradu ovih propisa za posljednji kvartal tekuće godine. 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!