Započeto

Donošenje Zakona o dualnom obrazovanju KS

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, SDP, NiP) | Oblasti: Obrazovanje

Donošenje (…) Zakona o dualnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada KS provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo 5.4.2023. godine, povodom pripreme prednacrta Zakona o dualnom obrazovanju u KS, organizovalo je skup kako bi se konsultovali s predstavnicima privrednog sektora i ostalim relevantnim institucijama i organizacijama s ciljem regulisanja pitanja realizacije praktične nastave u srednjim stručnim i tehničkim školama. 

Kako se navodi u saopćenju ovog ministarstva, izmjenama ovog Zakona želi se postići da se učenicima/cama drugih, trećih i četvrtih razreda stručnih i tehničkih škola poveća broj časova praktične nastave, a sa druge strane da se omogućiti privrednicima da obučavaju i dobiju kvalifikovanu potrebnu radnu snagu koja će odmah biti spremna za uključivanje u rad.

Prema riječima ministrice za odgoj i obrazovanje KS Naide Hota-Muminović usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju je sastavni dio reformi srednjeg stručnog obrazovanja.

Sredinom marta 2024. godine ministrica Hota-Muminović je održala radni sastanak povodom donošenja ovog zakona te je naglasila da se intenzivno radi na unapređenju stanja u srednjem stručnom obrazovanju.

Iz MO KS su za Istinomjer u martu 2024. godine naveli da je Programom rada Ministarstva i Vlade u 2024. godini, predviđeno donošenje Zakona o dualnom obrazovanju

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!